Kilder til kostymeinnformasjon

Dette er en forkortet utgave av en artikkel jeg har skrevet til Hexagon-Nytt. Dersom noen skulle ønske å kopiere denne er det helt i orden, selv om jeg setter pris på å få beskjed dersom den skal brukes til noe annet enn privat bruk.

Denne artikkelen er på ingen måte ment å skulle gi noe fullstendig bilde av hva som finnes av informasjon om kostymer. I stedet har jeg prøvd å gi noen tips om hva jeg har funnet av nyttige ting og noen hint om hvor man kan lete etter mer informasjon.

Bøker om kostymer kan stort sett deles inn i to kategorier: de som bare har tegninger av hvordan klærne ser ut på folk, og de som i tillegg har symønstre som leseren kan bruke for å lage sine egne kostymer. "Mønsterbøkene" har en tendens til å ha mye mindre utvalg av kostymer så det kan være lurt å bruke disse bøkene til å få en viss ide om hvordan forskjellige plagg blir sydd, og så hente inspirasjon til egne variasjoner fra de andre bøkene.

Bøker med mønstre:

Dersom man ønsker å lage middelaldersko er det lurt å titte på forskjellige arkeologirapporter, spesielt Margrethe Halds:"Primitive Shoes: an archaeological-ethnological study based upon shoe finds from the Jutland Peninsula". Fordelen med arkeologirapportene i forhold til vanlige kostymebøker er at de gjerne viser skoen i utbrettet tilstand (slik den ble funnet), og det er dermed relativt greitt å lage mønster. Disse rapportene kan lånes via universitetsbiblioteket. I tillegg finnes det en del bøker om lærarbeider (pouches, mokkasiner, vesker o.l) på folkebiblioteket. Jeg har blant annet laget to ryggsekker (i ullstoff) etter mønster fra Niels Skrivers:"Skinnmodeller".

Bøker uten mønstre:

Det finnes haugevis av disse, så jeg har begrenset meg til å nevne noen av de jeg har hatt mest glede av.

I tillegg til bøker finnes det jo mange andre kilder til inspirasjon. Dersom du ikke tar historisk korrekthet så nøye så inneholder blant annet tegneserier en masse mulige kostymer. Jeg har bl.a. sydd en hette tilsvarende til den Mariotte bruker i "Skumringens venner" av Francois Bourgeon. Andre tegneserier jeg kan anbefale er "Thorgal" av Jean van Hamme og Grzegorz Rosinski og "Prins Valiant" av Harold Foster. Det kan også lønne seg å se innom kunstavdelingen på biblioteket. Både Albrect Dürer, Sandro Botticelli og Brügel kan være verdt å titte på. I tillegg finnes det jo en nesten uendelig mengde forsidebilder på fantasybøker. Når det gjelder disse kan det være lurt å huske på at artisten ikke nødvendigvis har sydd klesplagget før han lagde bildet. Det er derfor ikke sikkert det er mulig å lage noe tilsvarende i en verden der tyngdekraften gjelder. (Jeg ville bl.a. være skeptisk til noen av draktene fra Boris Vallejos bilder :-)

Det er med filmer som med bøker, det finnes altfor mange av dem til at jeg kan nevne alle her. Jeg har ikke særlig oversikt over hva som finnes siden jeg sjelden ser på video, men jeg kan nevne noen av de få jeg vet om. Robin Hood med Erroll Flynn i hovedrollen inneholder masse flotte kostymer. Det er for det meste "the bad guys" som er mest interesante å se på, Robins menn er stort sett kledd i grønt. Både prins John, Sheriffen av Nottingham og Sir Guy skifter til og med klær flere ganger i løpet av filmen. På kvinnesiden har man selvsagt jomfru Marian og hennes tjenestepike. Kevin Kostners Robin Hood har også en god del flotte kostymer. I tillegg er det noen flotte kvinnekostymer med hodeplagg og det hele i Braveheart (i tillegg til masse menn i skitne kilter).

En lang artikkel nærmer seg endelig slutten, bare en informasjonskilde igjen, nemlig internett. Informasjonsmengden her er tilnærmet uendelig. Prøv å søke med søkeordene "costume" eller "SCA" for å finne enda mere informasjon.